Естествена храна за малки кучета – част 1

Естествена храна за малки кучета

Дебатът за това, кой е най-добрият начин за хранене на кучета е най-горещият сред животновъдите и ветеринарите. Храна или натурална храна за малки кучета? – Тук няма консенсус.

Поддръжниците и на двете предоставят хиляди убедителни аргументи за избраната от тях система. Обединени са само в едно – храната на малките кучетата трябва да е пълноценна и качествена. Като се вземат предвид породата, възрастта и други характеристики на домашния любимец.

Естественото хранене на малките кучетата е чудесен начин да ги поддържате в оптимална форма, здрави и активни. А самите те винаги ще предпочитат прясно месо пред всяка маркова храна. Освен това витамините от естествените продукти се усвояват по-бързо и по-пълно.

Ако сте решени да храните домашния си любимец с естествена храна, важно е да запомните:

  1. Естественото меню трябва да бъде балансирано и разнообразно.
  2. Всяка порода малки кучетаима свои собствени характеристики на храносмилателната система. Не забравяйте да се консултирате с ветеринарния лекар кои храни не се препоръчват за Вашата порода малко куче.
  3. Прехранването е опасно за малките кучета
  4. Съвременните продукти, уви, не винаги могат да осигурят на домашния любимец всичко необходимо, така че един добър мултивитаминен препарат в храната на малките кучета няма да е излишен.

Знаем, че кучетата по природа са хищници. И каквото и да се каже, именно протеиновата храна за малките кучета трябва да стане в основата на менюто на Вашия домашен любимец.

Но това изобщо не означава, че трябва да храните кучето изключително с месо. Имайте предвид, че рибата, яйцата и млечните продукти също съдържат протеини. Осигуряването на разнообразна протеинова диета е важно за всяка порода кучета. Само така тя ще може да получи всички необходими микроелементи и аминокиселини.

Когато става въпрос за избор на месо за дребни породи кучета, ветеринарите най-често препоръчват постно телешко, пилешко и заешко. Забранени са всички тлъсти меса (свинско, агнешко и др.), както и месото от диви птици.