Surya Namaskar множество предимства

Surya Namaskar множество предимства, полезна информация от йога експертите на yogasofia.com

Множеството предимства на Surya Namaskar

Слънцето е почитано в целия свят като символ на енергия и жизнен живот. Една от най-популярните практики в обучението на учители по йога за напреднали, Surya Namaskar има проява на благодарност към слънцето като своя същност. Той също така ни свързва със слънчевите сили вътре, активирайки piungala nadii. Сурия Намаскар (Поздрав към слънцето) е изящна последователност от дванадесет йога асани (пози), изпълнявани като една непрекъсната рутина. Тази последователност от пози е предназначена да обедини тялото, ума и дишането ви, за да работят в хармония.

Обикновено се изпълнява рано сутрин, той действа за съживяване на тялото ви и освежаване на ума ви, оставяйки човек да се чувства енергичен през целия ден. Рутината също помага на човек да се отпусне, когато се изпълнява вечер. Позите в последователността наблягат на контролирано дишане, упражняване на гръбначния стълб, заедно с ободряващи и успокояващи пози, като по този начин предлагат много ползи за здравето.

Ето няколко осезаеми ползи от редовното практикуване на рутината.

Укрепва мускулите и ставите

Surya Namaskar е добър начин за разтягане, тонизиране и укрепване на мускулите, връзките, ставите и скелетната система. Движенията помагат за подобряване на гъвкавостта на гръбначния ви стълб. Редовното изпълнение на позите последователно прави крайниците ви симетрични и подобрява функционирането на вътрешните ви жизненоважни органи.

Кожа и тен

Редовното практикуване на Сурия Намаскар подобрява кръвообращението, което придава блясък на лицето ви; подобрява еластичността на кожата, като по този начин предотвратява появата на бръчки и прави кожата ви да изглежда сияйна.

Подобрява функционирането на храносмилателната система

Рутината за поздрав към слънцето подобрява гладкото функциониране на храносмилателната ви система. Изпълнението на тези йога пози спомага за увеличаване на притока на кръв към червата, което води до по-добро функциониране на храносмилателния тракт. Позите, при които се навеждате напред, ви помагат да увеличите коремното пространство, като спомагате за освобождаването на газовете, уловени във вашата система.

Отслабване

Ако се извършва с по-бързо темпо, Surya Namaskar е отлична сърдечно-съдова тренировка, която помага за отслабване. Позите работят за разтягане на коремните ви мускули и са ефективни при свалянето на килограми около кръста ви. Когато се изпълняват с по-бърза скорост, движенията спомагат за увеличаване на метаболизма.

Справяне с безсънието

Моделите на съня могат да бъдат подобрени чрез практиката на Сурия Намаскар. Асаните помагат за облекчаване на напрежението, отпускане на тялото и успокояване на ума ви, което води до добър нощен сън. С практиката не е нужно да прибягвате до никакви вещества, за да постигнете спокоен сън през нощта.

Менструалният цикъл

Surya Namaskar може да бъде изключително полезен за жени, които страдат от нередовен менструален цикъл. Редовното практикуване на движенията може да помогне за регулиране на цикъла, да осигури облекчение от спазми по време на менструация и също така да помогне при естествено раждане.

Намаляване на тревожността

Йога рутините като цяло помагат за подобряване на паметта и функционирането на нервната система. Редовното практикуване на Сурия Намаскар ви помага да се успокоите и да се освободите от притеснения и тревоги. Нормализира дейността на ендокринните жлези, особено на щитовидната жлеза.

Подпомагане на детоксикацията

Благодарение на ритмичния и активен процес на дишане, белите дробове са добре вентилирани и кръвта се насища силно с кислород. Това подпомага детоксикацията на тялото, като същевременно подобрява притока на лимфа, която пренася токсините до органите за отделяне.

Благодат за всеки човек, който се грижи за здравето си, Surya Namaskar е интензивно упражнение, което работи върху всяка основна мускулна група на тялото. Редовното практикуване на йога помага за развитието на тялото и ума, като същевременно поддържа добро здраве.

Ако смятате, че йога е много сложна за вас, може да започнете с гимнастика за здраве в София

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО