идеи за немски език

Функционални идеи за немски език – функции

Функционални идеи за немски език – функции

Функционалните идеи за немски език е нужен огромен потенциал. Функционалните идеи на немски език, реших да споделя в тази статия, за да помогна на тези от вас, които са решили да започнат изучаването на езика. По идеи за немски език ще учите самостоятелно или ще запишете курсове по немски език, тези идеи ще ви помогнат да започнете на чисто с езика.

 1. Добър преподавател

За тези от вас, които са се насочили към изучаването на езика чрез записването на курсове по немски език ще дам един съвет. Много внимателно проучете кой ще ви преподава. Няма значение в коя школа ще запишете курса по немски език. Просто проучете преподавателя, искайте мнения за него от предишни курсисти, попитайте за него и в самата школа-от колко време преподава, на каква възрастова група, кои нива в курсове по немски език е преподавател.

 1. Четете книги в контекст

Дали ще запишете курсове по немски език или ще учите сами, то е много важно да знаете, че думите в немския език не се учат самостоятелно. Намерете си книги, адаптирана литература. Има такива книги, които са адаптирани за всяко едно ниво. Намерете такава за вашето и четете. Така освен лексиката ще подобрите и граматика си. Много е важно да ги видите в контекст.

 1. Не превеждайте на български

Много отдавна преводът не присъства в съвременните курсове по немски език. Идеята е да се избегне сравнението между родния и чуждия език. Това няма смисъл при обучението. Два езика са различни и изказа трябва да го приемем като автенчиен за немския, а не да го сравняваме с българския език. Нека оставим превода на специалистите, а ние да се опитаме да приемем немския език такъв, какъвто е!

 1. Учете немски с интерес

Много е важно е обучението да протича интересно. Ако ходите на курсове по немски език, интересувайте се от учебната система, която се предлага. Съвременна ли е, има ли интересни текстове и упражнения. Ако учите сами, избирайте интересни текстове, видеа, интерактивни упражнения. А защо не намерите приятели в социалните мрежи и да комуникирате с тях на немски език

батут за градина

Къде е най-подходящо да сложите батута в градината

Проектиране на градина за батут

Когато създавате дизайна на семейна градина, която включва батут за градина, има едно нещо, което трябва да бъде най-важно за вас- безопасност. Безопасността превъзхожда красотата, когато става въпрос за децата, но има няколко насоки, които могат да ви помогнат, когато се опитвате да постигнете и двете. Батутите са прекрасен начин за вашите деца да изгарят енергия, те могат да бъдат чудесен фокус за партита и срещи за игра и наистина да допринесат към забавлението, което вашата градина предлага на семейството. Но освен ако не сте внимателни с дизайна на градината си, те могат да причинят злополуки. Правилата обаче са доста лесни за спазване, така че не се разколебавайте.

Къде е най-подходящо да сложите батута

Погледнете формата на вашата градина. Има ли наклони в нея? Има ли надвиснали дървета, езера или големи храсти? Къде най-много бихте искали да бъде разположен вашият батут? Всички тези фактори ще диктуват къде и как да поставите батута. Нека разгледаме основните насоки един по един. Някои съвети може да изглеждат здрав разум, но тези, които проектират за първи път, може да се наложи да си напомнят основите. Склоновете са най-добрият приятел на детето в градината – чудесно за набиране на скорост и търкаляне надолу. Но никога не поставяйте батута си върху нещо, което има дори лек наклон. Това ще доведе до това, че избивачът естествено се озовава в долния ръб, което може да бъде опасно. Ако имате наклон и нямате друг избор, освен да го използвате, изрежете в земята, за да изравните краката на батута.

Рисковете на неблагоприятната основа при поставяне на градински батут

Меката земя е опасност. Погледнете стабилността на вашата градинска повърхност. Трябва да избягвате зони с мека земя, когато виждате своя батут, в противен случай той ще потъне в тревата и ще съсипе тревата ви. Помислете как бихте могли да сведете до минимум травмата на земята, може би бихте могли да обградите района с кора за игра? Това придава спретнато и затворено усещане на зоната за игра и може да помогне за намаляване на износването. Това също означава, че няма да се налага да местите батута, за да косите тревата.

Помислете как кръгла зона за игра може да бъде включена в цялостния ви дизайн на градината. Може би да бъде отразена в други геометрични форми в градината – може би кръгло легло с билки или взаимосвързана кръгла морава. Накарайте игралното пространство да работи с вашите идеи, а не да се чувствате продиктувани от него. Ако предвиждате обособено  място за игра, не поставяйте друго оборудване за игра твърде близо до батута, но отскачането от ръба и върху пързалката няма да е приятно.

Сложете батута далеч от надвиснали клони и дървета

Внимавайте за надвисналите клони, когато поставяте вашия батут. Докато дърветата осигуряват добър подслон от палещите слънчеви лъчи, те могат да представляват опасност от удряне на главата, да не говорим за риска от птичи изпражнения и падащи листа. Наблюдението на батута близо до езера или басейни е очевидна грешка, която трябва да направите, не на последно място защото звучи най-перфектното забавление да скачате във водата.

Бъдете внимателни къде и как ще позиционирате батута, ако градината ви е ветровита

Ако градината ви е ветровита и открита, помислете как можете да поставите батут на по-закрита позиция. Може ли да се постави в извивката на легло или близо до ограда? Имайте предвид обаче, че ще ви трябват около 2,5 метра разстояние около батута, за да предотвратите изчезването на децата ви през оградата в градината на съседа ви. Но подслонът по-близо до естествена ветрозащита е добра идея и ще спре издухването на батута, ако има ограждащи страни.

Въпреки това, ако включите вашия батут в дизайна на вашата градина, уверете се, че не правите компромис с качеството на самия батут. Помислете за подложки за батут от уважаван търговец на дребно.

безопасните условия на труд

Как се оценяват безопасните условия на труд?

Как се оценяват безопасните условия на труд?

Ако в резултат на специалната оценка бъдат идентифицирани вредни или опасни фактори, тогава организацията, която е извършила проучването на ЗБУТ безопасните условия на труд, изготвя специални карти за оценка за такива работни места (наричани по-долу карти SAOT). Служителят трябва да подпише специалната карта за оценка на работното място в рамките на 30 календарни дни от датата на одобряване на доклада за специалната оценка.

Често задавани въпроси:

 • Какво се оценява и анализира по време на оценяването?
 • Какви параметри ни позволяват да заключим дали външните въздействия на работното място върху служителя са вредни и опасни и до каква степен?

В резултат на специална оценка на условията на труд се разкриват обективни количествени данни за физични, химични и биологични фактори, включително:

 • температура, осветеност, влажност, скорост на движение на въздушните маси (ако работното място се намира на открито);
 • термични, йонизиращи, електромагнитни и други лъчения от различен произход;
 • промишлен шум, ултразвуково и инфразвуково въздействие;
 • обща и локална вибрация;
 • наличието на суспензии, аерозоли, прах във въздуха;
 • наличието на химикали, смеси, вкл. някои вещества от биологична природа (антибиотици, витамини, хормони, ензими, протеинови препарати).

Нарушения и наказания:

Неизвършването на специална оценка на условията на труд съдилищата тълкуват като нарушение на законните интереси и правата на неопределен кръг от хора на безопасните условия на труд. Ако работодателят е нарушил процедурата, компанията и длъжностните лица могат да бъдат подведени под административна отговорност.

Отговорност за нарушаване на изискванията за безопасните условия на труд

Въпросите за защита на труда се отнасят до осигуряването на безопасността на живота. Отговорността за действия, които представляват риск за здравето и живота на работниците, е строга и много разнообразна.

Кодексът за административните нарушения съдържа член, който предвижда отговорност за нарушаване на държавните регулаторни изисквания за защита на труда. Те се съдържат във федералните закони и други регулаторни правни актове на Република България.

Суха храна или натурална храна

Суха храна или натурална храна?

Суха храна или натурална храна? Важен въпрос, който засяга всеки собсвеник на куче. Някои стопани използват суха храна само като основа, като към нея добавят натурални продукти, храна от трапезата и разни други лакомства. Когато нещо се случи с домашния им любимец, обвиняват за всичко готовата диета. Вредата от подобно смесване е очевидна. Животното не получава балансирана диета, която е суха храна, а смес от напълно различни продукти, която е напълно непредсказуема по своето въздействие върху организма. Чудно ли е, че животните се чувстват зле?

Ползите, така и вредите от сухата храна

Те зависят от това дали сте я избрали правилно и дали сте спазвали основните препоръки за хранене. Сухата храна се произвежда повече от 100 години и сега в западните страни само 44% от кучетата и 77% от котките ядат суха храна. В същото време масовата смъртност на домашните любимци не се наблюдава, а напротив, продължителността на живота на домашните любимци расте от година на година.

Разбира се, развитието на ветеринарната медицина също играе роля в последния обнадеждаващ факт, но съществен фактор е и осъзнаването на собствениците за важността на балансираната диета за здравето на техните домашни любимци. Присъединете се към тези, които подхождат разумно към храненето на своя домашен любимец!

Ползи и вреди от сухата храна на кучета

Суха храна или натурална храна?

Един от най-често задаваните въпроси. Храненето „натурално“ е, разбира се, чудесно, ако можете да осигурите на вашия домашен любимец балансирана натурална храна, а не остатъци от масата на господаря. Независимо дали е куче или котка, те трябва да готвят, храната трябва да е прясно приготвена, допълнително домашният любимец има нужда от витамини, минерали, микроелементи.А ако има повече от едно животно?Нека разгледаме всички плюсове и минуси.

Нека поговорим за опасностите от сухата храна:

Не смесвайте естествена и суха храна. Това е много вредно и ветеринарните лекари категорично не препоръчват това.

 • неправилно подбраната храна може да навреди на вашия домашен любимец, чуйте мнението на ветеринарния лекар.
 • храна в икономична класа. Не можете постоянно да храните животното си с тази храна (добрата храна се продава само в специализирани зоомагазини и ветеринарни аптеки).
 • ако имате и котки, и кучета вкъщи, не хранете котките с кучешка храна и обратно (те имат различни хранителни нужди).
 • Правилно съхранявайте суха храна.

Предимства на сухата храна за кучета:

 • при хранене със суха храна супер премиум и холистичен клас не е необходим допълнителен прием на витамини.
 • всичко е балансирано в сухата храна, тя се грижи за здравето и красотата на вашия домашен любимец.
 • специално разработените ветеринарни диети подобряват значително качеството на живот на болните животни, а понякога те се лекуват.
 • Храненето със суха храна не отнема много време и усилия, достатъчно е да се гарантира, че домашният любимец винаги има прясна вода.

Хранете домашните си любимци по правилния начин! Можете да разгледате различни продукти на нашия сайт hranazakucheta.bg